About

Sommige mensen vinden eten niet belangrijk. Een vriend van me zei me ooit “eten is voor mij gewoon iets functioneels, het iets dat ik doe enkel en alleen omdat ik moet.”
Ik ben niet zo, integendeel. Ik ben één van die mensen die de hele dag met eten kan bezig zijn. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom hij 55 kilo weegt en ik 75. Ik eet graag lekker, en dus probeer ik ook als eens iets zelf te koken. Ik doe dat eigenlijk ook graag. Ik vind zelf plezier in naar de winkel gaan om ingrediënten te kiezen. De anticipatie is de helft van het plezier; het water dat je uren voor het eten op tafel staat al in de mond komt, eens je beslist hebt wat je zal klaarmaken.

En daar zit nu net het probleem… steeds die ene lastige vraag: “wat eten we vanavond?” Het is precies de lastigste vraag die ik mijn vriendin Regina kan stellen. Meestal kaatst ze de bal gewoon terug en antwoord ze met “wat wil jij eten?” En ik weet het ook nooit…
Maarten, een vriend uit de marketingwereld, verteld me eens dat onderzoek aantoont dat elk gezin slechts een zevental gerechten heeft waartussen ze variëren. Dat lijkt me eerlijkgezegd bitter weinig, maar het geeft wel aan dat ik niet de enige ben die nooit weet wat te koken. Misschien kan Niks Speciaals hier wat in tegemoet komen. Het is als een boekje waarin ik alles dat ik kan maken opschrijf, een menukaart van mijn eigen keuken als het ware, en waaruit ik op inspiratieloze momenten kan putten. En door dit boekje digitaal te maken en online te zetten, kan ik misschien ook iemand anders eens een idee geven.

Zoals je waarschijnlijk wel merkt doorheen deze blog ben ik geen kok. Ik ben hier niet professioneel mee bezig, en ik wil dat ook graag zo houden. Zo zijn de foto’s van de gerechten bijvoorbeeld met mijn telefoon gefotografeerd.  Enerzijds omdat ik geen andere camera heb, maar anderzijds ook wel omdat ik nog steeds kook om te eten – niet om het te fotograferen. Liever een snelle foto met mijn telefoon voor we beginnen eten, dan een hele fotosessie met een koude maaltijd tot gevolg. Deze blog moet bovenal iets leuk blijven. Soms post ik veel, maar soms heb ik ook geen zin of tijd, en dan verschijnen er wat minder recepten. Eigenlijk doe ik maar wat. Ik ben geen kok, en heb geen bijzondere voorkennis die mij geschikter maakt om te koken dan iemand anders. Goed nieuws dus: alle gerechten die op Niks Speciaals staan zijn dus makkelijk thuis klaar te maken. Je hebt geen bijzondere kennis nodig, en geen zotte keukentoestellen. En als je een ingrediënt niet lekker vindt, vervang het gewoon door iets anders.
Probeer dingen, experimenteer!