Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met kokos

Na een maand reizen en een overvloed aan lokale specialiteiten, dien ik het nieuwe jaar helaas in te zetten met bijna vijf extra kilo’s rond mijn middel. Zoals de helft van België start ik dit jaar dus met het voornemen iets minder te eten en iets meer te sporten. En wat is er uiteindelijk gezonder dan een goeie kom soep?!

Alleen… ik eet niet graag soep. Ik vind soep saai, en het stilt mijn honger niet. Als ik ‘s middags soep eet, heb ik drie uur later alweer razende honger. De enige uitzonderingen hierop  zijn de iets zwaardere maaltijdsoepen, en dan vooral deze uit de Aziatische keuken. Sinds een paar maand eet ik vaak een eigen variatie op Tom Kha Kai, een Thaise soep met kip en kokosmelk. Even vaak maak ik echter een vis variatie hierop – met schelpen, krab of gamba’s.

Laat je vooral niet afschrikken door de ingrediënten. Ga voor de kip naar een goeie polier – koop niet zo’n uitgelepte soepkip uit de supermarkt. Alle andere ingrediënten vind je terug in de Aziatische supermarkt – bijvoorbeeld de Thaise supermarkt op de Albertlaan in Gent.

Tom Kha Kai/
1. Schil en rasp de galanga en snipper de stengels lemongras, de steeltjes van de koriander, de look en pepers fijn en bak in olie.
2. Snijd ondertussen de kip in stukken en voeg toe aan de pan. Bak deze een paar minuten per kant, zodat de kip aan alle kanten mooi gekleurd is.
3. Voeg water toe tot de kip net onder staat en laat een uurtje pruttelen op een middelhoog vuur.
4. Doe de mie ondertussen in een kom met heet water en zet deze aan de kant.
5. Laat de kip koken tot het vlees van het been valt. Vis de beentjes uit de pot, voeg de kokosmelk toe en roer goed. Laat het geheel een paar minuten verder koken. Voeg zout toe naar smaak.
6. Snipper ondertussen de limoenblaadjes fijn, snij het harde, witte deel van de bok-choy in repen en snij de paddenstoelen los van de wortel. Voeg alles toe aan de soep, roer goed en laat meekoken tot de bok-choy gaar is.
7. Snij ook de bladeren in van bok-choy in repen en snipper de pijpajuin fijn. Voeg deze samen met de jonge bladspinazie toe aan de soep en laat alles nog een paar minuten op een laag vuur staan.
8. Haal de pot van het vuur en voeg de vissaus en het sap de limoen toe.
9. Giet de mie af en verdeel over vier potjes. Schep hierover de soep en garneer tenslotte met verse korianderblaadjes.

Ingrediënten/ (voor vier)
1 kip
600 ml kokosmelk
160 gr mie
3 stuks bok-choy
een handvol blaadjes jonge spinazie
1 bakje (150 gr) witte of bruine Beech paddestoelen
3 stengel lemongras
1 spaanse peper
2 thaise pepers
2 teentjes look
3 stengels pijpajuin
stuk van 3 x 3 x 3 cm galanga
bosje koriander
10 limoenbladeren
1 limoen
3 el vissaus
zout naar smaak