Taco’s met pulled pork en gepekelde kool

Ik heb even met Regina in San Francisco gewoond. Meerbepaald in Mission – de Latino buurt – waar je letterlijk op elke hoek van de straat een taqueria had. Voor een paar dollar kon je er ongelooflijk lekkere tacos eten. En dat deed ik dan ook bijna dagelijks. Ondertussen ben ik alweer een paar jaar terug in België, maar mijn honger naar taco’s is gebleven. Ik ben nog steeds (vruchteloos) op zoek naar de goeie plek om taco’s te eten in België. Bij gebrek aan opties ben ik dus zelf maar taco’s beginnen maken. En in alle eerlijkheid… ze zijn fuckin lekker!

Ik eet graag ingelegde groenten bij m’n taco’s, zo eet je toch net iets meer groenten. Het leuke aan taco’s is dat je natuurlijk zelf kiest hoe je ze eet. Hoewel ik in SF liefst taco con lengua at (met koeitong), maak ik zelf meestal taco’s met pulled pork. Dit is erg makkelijk, en je kan de rest nog verwerken tot een stoofpot om met rijst en bonen te eten, of om een broodje mee te beleggen.

Serveer de pulled pork taco’s met schijfjes advocado, fijne uienringen, korianderblaadjes, zure room en limoen.

(Je kan de taco’s zelf maken, maar vaak opteer ik voor voorgemaakte taco’s van El Pueblo Latino.)

 

Pulled Pork/
1. Meng de fijngemalen komijn, oregano, gerookte peper, peper & zout met olijfolie en wrijf daarmee het vlees in. Bak vervolgens het vlees aan alle kanten mooi bruin in een grote pot.
2. Snij de ajuin in grote stukken en snipper de look fijn. Voeg toe aan het vlees, samen met de laurierbladeren en de jalapeno. Pers hierboven de appelsien uit en werp ook beide uitgeperste appelsienhelften in de pot.
3. Zet de pot in een oven van 140° en laat alles een uur of zes sudderen. Kijk af en toe eens naar het vlees zodat het zich niet alleen voelt in de oven. Als je met een tang makkelijk een stuk van het vlees af kan breken, dan is het vlees klaar.
4. Haal het vlees uit de pot en doe het in een grote kom. Laat eventueel eerst wat afkoelen en scheur het dan met twee tangen in fijne reepjes. Ik bewaar het vlees zo, en bak het nog eens op in de pan voor het serveren met taco’s.

Snel gepekelde rode kool/
1. Snij een kleine rode kool in fijne reepjes en doe deze in een weck-pot.
2. Meng één kop water, één kop azijn, suiker, zout & peper in een grote kom. Roem om tot de suiker helemaal is opgelost. Giet de vloeistof over de rode kool, voeg twee geplette teentjes look en twee laurierbladeren toe en sluit de pot.
3. Laat de gesloten pot een zestal uur onaangeroerd op het aanrecht staan. Daarna mag je alles omroeren en is de snel gepekelde kool klaar. Hoe langer je de post daarna in de koelkast laat staan, hoe sterker de pekelsmaak wordt.

Let wel (Koen): Om pulled pork te maken moet je minimaal 10 uur uittekken! Het recept is super makkelijk, maar het vlees moet gewoon erg lang in de oven staan. Ook de gepekelde kool duurt even, al kan je dus  versneld pekelen op een uur of zes.

Ingredienten/
1,5 – 2 kg varkensschouder
2 grote uien / 6 tenen look
1 appelsien (goed wassen want deze gaat met schil en al in de pot)
2 el fijgemalen komijn / 1 el oregano / 1 el gerookte peper (chipotle of espellete peper  of pimenton) / peper & zout naar smaak
3 laurierbladeren / 2 jalapeno pepers (of meer naar smaak)

1 rode kool
1 kop water / 1 kop azijn
1 el suiker / 1 tl zout & 1/2 tl peper (of meer naar smaak)
2 tenen look
2 laurierbladeren