Spaghetti carbonara

Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik word zo langzamerhand toch een uitzondering in mijn vriendenkring. Als ik rond me kijk naar al die jonge ouders dan zie ik één constante: kinderen vragen tijd, veel tijd. Mijn vrienden hebben bijna allemaal hun handen vol met pampers, slijmpjes, uitkomende tandjes, ziektes opgepikt in de creche of schijnbaar betekenisloos gehuil. De ene jonge ouders zijn al beter in time-management dan de andere, maar uiteindelijk zou iedereen toch graag een dag van 30 uur hebben in plaats van de gangbare 24 uur.

Tot mijn grote verbazing is één van de eerste dingen die door tijdsgebrek geskipt worden het zelf koken van een deftig avondmaal. Ik bergijp natuurlijk dat je met babydingen, creche of school, werk, weer creche en opnieuw babydingen al snel 14h in de weer bent voor de kinderen gaan slapen, en dan ben je logischerwijs doodop. Hoe verleidelijk in de zetel ploffen met een afhaalpizza of chinees dan ook mag klinken, toch is dat geen goed idee. Vergeet namelijk niet dat je (vent zijn) buik niet meer dezelfde is al tien jaar geleden, en dat elke week pizza, chinees en frieten een hele pak extra rondjes rond de watersportbaan vragen – en daar is natuurlijk al helemaal geen tijd meer voor over.

Uiteindelijk doet het er weinig toe of je nu geen tijd of zin meer hebt om uitgebreid te koken door de kinderen, door te lang te werken of door anderhalf uur stil gestaan te hebben in de file. Waar het om gaat is dat er lekkere, snelle en gezondere recepten bestaan dan brol van het frietkot of afhaalchinees waar het vet vanaf druipt. Deze spaghetti carbonara staat in minder dan 20 minuten op tafel, minder dan 15 zelf als je het water voor de pasta sneller aan de kook brengt met een waterkoker. In die tijd kan je niet naar het frietkot rijden om frieten met stoofvleessaus en mayonaise, een frikadel special en een brochette met extra satekruiden!

Spaghetti carbonara/
1. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
2. Zet een grote pan op het vuur, pel een teentje look en bak de ongesneden look samen met de pancetta. Pancetta is vet genoeg, het is niet nodig om extra olie of boter te gebruiken.
3. Breek de eieren in een kom, klop ze los, meng met een scheutje olijfolie en kruid met flink wat zwarte peper.
4. Schep de gekookte pasta in de pan met pancetta. Haal het teentje look uit de pan en roerbak de spaghetti een paar minuten met het vlees.
5. Haal de pan van het vuur, meng de opgeklopte eieren door de pasta en rasp er flink wat parmegiano door. Serveer.

Ingrediënten/ (voor twee personen)
250 gr spaghetti
120 gr pancetta, in blokjes of reepjes gesneden
3 eieren
Parmegiano
een scheutje olijfolie
zwarte peper