Risotto met spek, chantarellen, spinazie en roquefort

Ik maakte deze risotto zaterdag voor het eerst, voor Koen. Hij kwam naar mijn wilde plannen luisteren en me adviseren, en in ruil daarvoor moest ik toch iets lekkers proberen voor te schotelen. En dat is wonderwel gelukt – al zeg ik dat nu natuurlijk wel zelf. De combinatie van cantarellen en blauwe kaas zorgt voor een veel diepere en rijkere smaak dan gebruikelijk is bij risotto, en de jonge bladspinazie geeft wat meer kleur – en zorgt voor wat extra groenten. Dit maak ik in de toekomst nog klaar!

Risotto met spek, chantarellen, spinazie en roquefortRisotto met spek, chantarellen, spinazie en roquefort/
1. Maak een verse kippenbouillon of verwarm een gekochte kippenfond op een laag vuur.
2. Snipper de ajuin fijn en stoof een paar minuten aan in olijfolie tot de ajuin opaak kleurt. Voeg hierbij de spekblokjes.
3. Wanneer de spekblokjes lichbrtuin kleuren, voeg je ook de paddestoelen toe. Roerbak tot deze een mooie, volle, donkere kleur krijgen.
4. Voeg tenslotte de rijst toe aan de pan en roerbak een paar minuten tot de rijst opaak wordt.
5. Giet wat warme bouillon uit in de pan – tot de rijst net niet onder staat. Roer goed om tot het vocht is geabsorbeerd door de rijst. Herhaal deze stap tot de risotto stevig en romig is. Proef best regelmatig om te weten wanneer de rijst gaar is.
6. Wanneer de risotto klaar is, haal je deze van het vuur en meng je er de jonge bladspinazie door, samen met een flinke klont boter en aardig wat parmezaan. Kruid af met peper & zout.
7. Verkruimel tenslotte de blauwe kaas bovenop de risotto en serveer.

Ingrediënten/ (voor vier)
400gr  risotto rijst
300 gr chantarellen (of andere bospaddestoelen)
250 gr spekblokjes
60 gr jonge bladspinazie (een flink hand vol)
1 ajuin
1 liter kippenbouillon
40 gr boter
40 gr parmezaan
60 gr roquefort (of een andere blauwe kaas)
peper & zout naar smaak