Midnight Snack: ovengebakken ribbetjes met steranijs en honing

Er bestaat geen dankbaarder publiek om iets voor te koken dan een hoop hongerige feestvierders om 3 uur ‘s ochtends. De dingen die je dan maakt zijn best zo eenvoudig mogelijk, en kunnen bij voorkeur met de hand gegeten worden. Onlangs was ik op een housewarming party bij vrienden waar ik ‘s ochtend nog verse frietjes heb gebakken. Ik heb nog nooit zoveel enthousiasme gezien voor frieten!

Maar frietjes bakken stinkt, en dus zat ik laatst wat te denken aan alternatieve midnight snacks die wel lekkerder ruiken. En toen moest ik plots denken aan de plakkerige ovengebakken ribbetjes die ik vroeger soms maakte: ze ruiken heerlijk en je als ze je vooraf marineert, moet ze op het moment zelf gewoon nog in de oven steken. Ze moeten wel anderhalf uur in de oven, en dienen af en toe gedraaid worden en overgoten met de saus, maar zoals Jona Lewie 35 jaar gelenden al wist, is de keuken toch de beste plek tijdens een feestje.

En als je zoals ik weinig geduld hebt, kan je stap 1-3 al doen voor het feestje begint. Dan moet je de ribbetjes op het moment zelf enkel nog een half uurtje afbakken

ovengebakken rib ribben ribbetjes varkenribben honing zoet steranijs look snel lekker plakkerig

Ovengebakken ribbetjes met steranijs en honing/
1. Meng in een grote ovenschaal de honing, oestersaus, geplette teentjes look, steranijs en rode chili vlokken tot een marinade. Kruid af met peper en zout.
2. Doe de ribben in de ovenschaal en zorg dat ze helemaal zijn ingesmeerd met de marinade. Zet miniaal 2 uur tot een volledige dag in de koelkast.
3. Verwarm de oven op 160°C en laat de ribben een uur bakken. Draai ze elk kwartier eens en overgiet met wat saus.
4. Leg de gebakken ribben op een plank en snijd ze in individuele, hapklare ribbetjes. Wrijf deze nog eens goed door de saus en stop ze opnieuw een half uur in de oven tot ze licht aangebakken zijn.

Ingrediënten
1,5 kg varkensribben
8 el vloeibare honing
4 el oestersaus
5  steranijs
5 teentjes look
1/3 tl rode chili vlokken
peper en zout naar smaak