Laap Phed – salade van gehakte eend uit Laos

Ik ben nog nooit in Azië geweest. Helaas. Dat deel van de wereld staat al lang op mijn “to do lijstje”, maar om een of andere reden komt het er maar nooit van. Nu we verhuizen naar San Francisco zal het waarschijnlijk nog langer duren eer ik de weg daarheen vind. Erg jammer, want ik ben ondertussen ook een echte obsessie aan het ontwikkelen voor de Aziatische keuken. Gelukkig heeft San Francisco de grootste Aziatische gemeenschap buiten Azië, en dus kan ik daar toch al de culinaire diversiteit van de Aziatische keuken ontdekken.

In België is het niet makkelijk om die diversiteit te vinden. Je hebt veel Thaise restaurants, een hele pak Chinese en redelijke wat Japanse, maar dat is het zowat. Bovendien zijn de meeste van die restaurants niet echt de moeite. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Zo is er bijvoorbeeld Ramen – de noedelbar in de Gentse Oudburg, een ongelooflijk fijn lunch restaurant dat dagelijks drie gerechten serveert uit verschillende Aziatische regio’s.

Eén van mijn lievelingsgerechten uit de Aziatische keuken heb ik daar evenwel nog nooit gegeten: laap (ook wel larb, lap of lap). Deze lauwe salade van gehakt vlees uit Laos en Noord-Thailand is een van mijn eerste culinaire ontdekkingen uit die regio. Je kan Laap maken met verschillende soorten vlees: eend (Phed), kip (Gai), varkensvlees (Moo), rundsvlees (Nua), etc. Deze worden steeds gemengd met gemalen gebakken rijst, verse kruiden, limoen en vissaus.

Laap is echt heerlijk: de combinatie van limoen, pikante pepers, munt en koriander, en vissaus heeft een pittig en tegelijk fris karakter. Laap is het lekkerst geserveerd met een frisse groene salade en kleefrijst.

recept recipe larb laap lap lahb phad pad pahd eend duck kip varkensvlees rund loas loa thailand aziatisch munt koriander limoen chili pikant fris lekker gezond snel aziatische keuken koken hoe maken koken sla kleefrijst

Laap Phed – salade van gehakte eend uit Laos/
1. Bak een handvol ongekookte rijst in een pan (zonder vetstof) tot de rijst lichtbruin kleurt. Maal fijn in een vijzel tot rijstpoeder en zet even aan de kant.
2. Snijd de eend in fijne repen, snijd deze vervolgens in kleine blokjes en snijd deze in nog kleinere blokjes, tot het vlees bijna gehakt is. Snijd ook het vette vel in kleine stukjes en meng met het gehakte vlees, 6 el  vissaus en het sap van een limoen. Laat dit een uur marineren.
3. Snijd ondertussen de sjalot in heel fijne ringen, snipper de koriander en de munt en snijd de pijpajuin in ringetjes. Zet aan de kant.
4. Doe 4 el kippebouillon in een grote pan en breng aan de kook. Voeg vervolgens de eend toe. Roerbak tot het vocht is uitgekookt en vlees gaar is.
5. Doe het vlees in een grote kom, doe er 3/4 van het rijstpoeder bij  en meng het met de fijngesnipperde sjalot, munt, koriander en pijpajuin. Kruid af met peper en zout. Voeg limoensap en vissaus toe naar smaak.
6. Serveer met kleefrijst en gemengde salade (met bijvoorbeeld romeinse sla, spitskool, wortel, daikon en komkommer).

Ingrediënten/ (voor vier personen)
800 gr eend (borst of billen) en 50 gr eendevel (het vel dat bijvoorbeeld terug te vinden is aan een eendeborst)
1 grote sjalot
3 limoenen
vissaus
half bosje koriander
1/4 bundeltje munt
4 pijpajuintjes
2 kleine thaise pepertjes

400 gr langkorrelige kleefrijst
Gemengde sla (1 romeinse sla, 1/4 spitskool, 1 wortel, 1/3 daikon, 1/2 komkommer)