Kraai met gremolata van peterselie, munt, limoen en habanero pepers

Toen ik vorige maand in San Francisco was, heb ik daar in een of ander tijdschrift een foto gezien van een gebarbequed stuk chateaubriand met een gremolata van peterselie, munt, limoen en habanero chili peper. De combinatie zag er zo lekker uit dat ik het onmiddellijk zelf ook wilde proberen. Ik heb weing geduld en een paar uur al we stonden in de Whole Foods Market om kruiden, limoen en een mooi stuk vlees te kopen! De chateaubriand zag er toen niet zo lekker uit, en dus werd het een flink stuk kraai. Ondertussen heb ik dit nog een vijftalkeer klaargemaakt en ik blijf trouw aan de kraaibiefstuk – waarschijnelijk omdat dit stuk zo lekker smaakt als je het bleu eet.

Deze simpele bereiding doet onmiddellijk aan de zomer denken, en zal dan ook ongetwijfeld heerlijk zijn op de barbeque. Normaal eten we deze steak met wat sla en geroosterd brood, al smaakt het ook met een oosters geïnspireerde sla en sobanoedels met sesamzaad en pijpajuin.

recept foto hoe maken koken klaarmaken kraai vlees gremolata rund biefsteak beefsteak steak habanero munt limoen pintjes bier peterselie zomer bbq

Kraai met gremolata van peterselie, munt, limoen en habanero pepers/
1. Snipper de munt en peterselie fijn en meng met de zest en sap van een limoen tot een gremolata.
2. Maal zwarte, roze en witte peperbollen fijn in een vijzel en strooi samen met wat grof zeezout uit op een plaat.
3. Doe een scheutje olijfolie in je handen en wrijf daarmee het vlees gelijkmatig in. Rol het vlees vervolgens door de gemalen peper tot alle kanten gelijkmatig bedekt zijn.
4. Zet een (grill)pan op een hoog vuur en laat deze gloeiend heet worden. Schroei de kraaiefilets kort toe aan alle zijden, zet het vuur lager en bak nog even door. Ik eet mijn steaks graag bleu – maar je kiest natuurlijk zelf hoe lang je vlees bakt.
5. Snijd de kraai met een scherp mes in flinterdunne plakjes en serveer met een rijkelijke hoeveelheid gremolata. Rasp nog wat limoenzest over het vlees en snipper de habanero peper in heel kleine blokjes en strooi ook deze op het vlees. (Voorzichtig want habanero peper is echt wel pikant.) Serveer met limoenpartjes. En koude pintjes van bier.

Ingrediënten/ (voor vier)
1 kg kraai steak
1 tl zwarte peper / 1 tl roze peper / 1 tl witte peper / 1 tl grof zeezout
3/4 kop munt
1/2 kop bladpeterselie
1 habanero peper
3 limoenen
olijfolie