Hazenrug in mosterd-veenbessen-roomsaus, gebakken appeltjes en frietjes

Ik kom uit een familie van jagers. Ik herinner me hoe ik als kind met mijn vader en grootvader meeging om te tracken, hoe ik de geschoten hazen of eenden meedroeg en hoe we over de middag een pistolet met gekapt aten op het veld. Toen ik bijna twintig jaar geleden vegetariër werd was mijn grootvader al te ziek om nog te jagen en stopte ook mijn vader met jagen. Ondertussen eet ik alweer een kleine tien jaar vlees en heb ik ook ontdekt dat mijn vader eigenlijk nooit gestopt is met jagen. En ondertussen begrijp ik ook wel waarom hij gaat jagen meer zelf, ooit zou ik graag zelf mijn vergunning halen.

De hazenjacht is recent opnieuw gestart, en ik heb een van de eerste hazen van het jaar gekregen. Het vlees heeft een week gerijpt en is eindelijk klaar om opgegeten te worden.  Thuis werd haas altijd op dezelfde manier klaargemaakt, en ik heb dan ook deze bereiding overgenomen. Vanavond eten we dus hazenrug in een mosterd-veenbessen-roomsaus met gebakken appeltjes en veenbessencompote. Iedereen vindt natuurlijk dat je dit met kroketten moet eten, maar wij eten dat traditioneel met frietjes. Ik weet ook niet waarom, maar het past wel goed. In elk geval, de eerste haas van het seizoen!

Hazenrug in mosterd-veenbessen-roomsaus, gebakken appeltjes en frietjes/
1. Voorzie de hazenrug van een dikke laag gemalen peper en wrijf ze vervolgens in met mosterd. Leg over de lengte van de hazenrug plakjes boter.
2. Bak de hazenrug 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°. Gebruik hiervoor een ovenschaal die je straks ook op de vuur mag zetten.
3. Schil de appels, snij ze in partjes en bak in boter.
4. Zet de veenbessencompote op een laag vuurtje.
5. Wanneer de hazenrug mooi gebakken is, gebruik je twee lepels om beide boven- en onder-filets van het been te halen. Leg deze filets in een andere schaal en zet deze nog even in de oven – die ondertussen wel uit is maar nog steeds niet volledig is afgekoeld.
6. Zet de ovenschaal met het bakvocht op een hoog vuur. Blus met cognac, die je even vuur laat vatten. Voeg de wildfond toe, de veenbessencompote en de room toe en roer goed om. Laat de room voldoende indikken.
7. Bak hierbij heerlijke huisgemaakte frietjes, of als je geen frietketel hebt, doe zoals ik en zend ongeveer tien minuten voor de hazenrug klaar is je lief naar het frietkot.

Ingrediënten/ (per twee personen)
Hazenrug, 1 haas per twee personen.
2 el mosterd
40 gr boter
een finke scheut Cognac
1 dl wildfond
2 el veenbessencompote
2dl room
peper & zout naar smaak
Frietjes (van het frietkot)