Focaccia met pompoen, spek en bospaddestoelen

Het is herfst en dat zit de koelkast vol met aardse groenten als pompoen, bospaddestoelen en knollen. Maar soms dreigen die ook wel eens slecht te worden. Deze focaccia is gemaakt met een aantal ingrediënten die dringend op moesten, of dreigden te verallen. Het is een combinatie van een half gebruikt pakje spekblokjes, een bol mozarella die al een week overtijd is, een halve butternut die al veel te lang in de koelkast staat en een restje bospaddestoelen. Ik weet het, de voorgaande posts zijn nogal makkelijk in de restjes te herkennen. Maar de fociaccia smaakte echt overheerlijk, een beetje onverwachts zelf. Zo heerlijk dat ik besloot het recept maar neer te schrijven for future reference…

Focaccia met pompoen, spek en bospaddestoelen

Focaccia met pompoen, spek en bospaddestoelen/
1. Maakt met een vork kruisende diagonalen in het oppervlak van de focacciabodem. Doorprik het deeg en smeer licht in met olijfolie. Besprenkel het deeg met wat fijngesnipperde look en grof zeezout, en bak de focaccia ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.
2. Besprekel de schijfjes pompoen met olijfolie, kruid met peper & zout en steek deze samen met de focacciabodem – maar in een aparte schaal – in de oven tot de pompoen zacht wordt.
3. Bak de spekblokjes in een pan en hou ze aan de kant. Bak vervolgens ook de bospaddestoelen tot ze mooi gekleurd zijn.
4. Plet met een vork de zachte schijfjes pompoen tot een puree en bestrijk hiermee de focacciabodem. Steek dit nog een vijf minuten in de oven. Draai hierna de oven terug naar 125°.
4. Snijd de mozzarella kleine stukjes en strooi een flinke laag mozzarella over de focaccia. Leg bovenop de kaas de gebakken spekblokes en bospaddestoelen, en kruid af met peper & zout. Stop vervolgens de focaccia opnieuw vijf minuten in de oven – of tot de mozarella mooi gesmolten is.
5. Hak wat verse rosemarijn fijn en strooi deze over de focaccia, zowat één minuut voor deze uit de oven komt.

Ingrediënten/ (voor twee)
een focaccia bodem
10 schijfjes butternut pompoen van ongeveer 1 cm dik (1/2 butternut)
100 gr bospaddestoelen
125 gr spekblokjes
125 gr mozzarella
1 teentje look
een takje verse rosemarijn
olijfolie
peper & zout