Focaccia met gekarameliseerde venkel, worst en geitenkaas

And so it seems we meet again, Mr Focaccia!

Ik weet niet waar mijn plotse nood aan focaccia en pizza vandaan komt. Of beter, waarom die nood zich nu plots zo sterk manifesteert in mijn keuken. Ik ben eigenlijk altijd een ongelooflijke pizzafan geweest. Toen ik nog studeerde kreeg ik van mijn ouders 2000 frank om de week door te komen. Ik herinner me dat ik een periode exclusief op pizza heb geleefd. Om de hoek van mijn toenmalig kot was een pizzeria waar je redelijk lekkere pizza’s kon meenemen voor 140 of 160 frank. Van zondagavond tot en met vrijdagmiddag kon ik zo tien pizza’s eten, en dan had ik zelf nog wat geld over voor de cinema of iets anders. Ondertussen is alles veel duurder en nu zou ik die pizza’s waarschijnlijk ook niet langer lekker vinden. Toen was alles anders, maar mijn liefde voor pizza en focaccia blijft.

Deze focaccia is echt ongelooflijk. De zoete gekaramelliseerde venkel, de zoute geitenkaas en de vette worst zorgen voor een vreselijk verslavende combo. Ik heb me dan ook ongelooflijk over-eten.

Focaccia met gekarameliseerde venkel, worst en geitenkaas

Focaccia met gekarameliseerde venkel, worst en geitenkaas/
1.  Maakt met een vork kruisende diagonalen in het oppervlak van de focacciabodem. Doorprik het deeg en smeer licht in met olijfolie. Besprenkel het deeg met grof zeezout, en bak de focaccia ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C. Draai vervolgens de oven terug op 125°C.
2. Snij ondertussen de venkel in dunne plakjes van ongeveer 2 mm en bak deze op een hoog vuur goudbruin in olijfolie. Zorg ervoor dat de plakken venkel elkaar niet overlappen – misschien moet je de venkel dus in verschillende keren bakken. Als alle plakjes goudbruin zijn doe je ze terug in de pan met de agave siroop en het venkelzaad en laat je alles twee minuten karamelliseren. Haal vervolgens uit de pan.
3. Duw kleine balletjes vlees uit de worsten en bak deze op een hoog vuur in dezelfde pan tot de balletjes aan alle kanten een korstje hebben.
4. Verkruimel 3/4 van de gietenkaas op de focacciabodem, leg hierop de venkelplakken en schik daarover de balletjes. Verkruimel tenslotte de rest van de geitenkaas over de venkel en worst en steek de focaccia opnieuw 10 minuten in de oven.
5. Kruid af met peper en dresseer met fijngesnipperd venkelkruin.

Ingrediënten/ (voor twee)
een focaccia bodem van 385 gr
1 grote venkel
2 el agavesiroop
2 el venkelzaad – licht gekneusd in de vijzel
200 gr ruw gedraaide boerenworst

150 gr geitenkaas
olijfolie
peper & zout