Fesenjan – Persische stoofpot van kip, walnoot en granaatappelmelasse

Een heerlijk zoet-zure Persische favoriet!

Fesenjan – Persische stoofpot van kip, walnoot en granaatappelmelasse/
1. Rooster de walnoten in een pan hete pan – zonder olie of boter – tot ze goudbruin zijn. Laat de walnoten afkoelen.
2. Snij de kip in hapklare stukken en bak in boter. Terwijl de kip bakt, kan je een ajuin fijn hakken. Eens de kip aan alle zijden mooi gekleurd is, haal je met een tang de kip uit de pot en stoof je de ajuin in het achtergebleven vet. Eens de ajuin mooi glazig is, voeg je de kip opnieuw toe, samen met net genoeg kippenbouillon zodat alles onder staat. Laat dit alles kwartiertje koken.
3.  Maal ondertussen de walmoten fijn in een vijzel of keukenrobot. Voeg deze samen met de kruiden en de granaatappelmelasse toe aan de pot. Laat nog ongeveer 45 minuten koken zonder deksel, zodat het vocht zal uitkoken tot een dikke saus. Roer af en toe om te voorkomen dat de melasse aanbakt aan de bodem van de pot.
4. Dresseer met granaatappelpitten en wat koriander. Serveer met rijst.
Ingrediënten (voor vier personen)/
600 gr kippeboutfilet
200 gr basmati rijst
1 ajuin
300 gr walnoten
5 el granaatappelmelasse
1/2 tl nootmuskaat, 1/2 tl tumeric, 1/2 tl peper & zout
1 kaneelstokje
1 liter kippeboeillon
boter
granaatappelpitten en koriander als garnering