Chilli van varkensschouder met sweet potato en butternut pompoen

Met het vallen van de bladeren en het korten van de dag spendeer ik weer meer avonden thuis. En voor het eerst sinds lange tijd heb ik opnieuw echt zin om te koken.

Bij guur herstweer hoort eten dat lang op het vuur heeft gestaan; diepe, ronde smaken die doordrongen zijn van huiselijke gezelligheid. Liefst van al met ingrediënten die je wat doen denken aan de oranje, aardse sfeer die buiten heerst. Paddestoelen, rapen en knollen, pompoen, noten, … En dus maak ik  vandaag een stoofpot van varkensschouder, met butternut pompoen en bataat – ook wel gekend als zoete aardappel. Dit recept is een eigenlijk een variatie van een gewone chilli con carne, maar dan met minder vlees en minder bonen. Door de bataat en pompoen wordt de chilli veel zoeter en zachter van smaak. De extra groenten maken het ook niet langer nodig iets als brood of rijst bij de chilli te eten – al kan dat natuurlijk nog steeds.

Dit is een makkelijk recept. Eigenlijk moet je niet meer kunnen dan alles in blokjes snijden en in de juiste volgorde in de pot doen. De enige moeilijkheid is echter genoeg tijd voorzien om de pot in de oven te laten staan. Reken op zeker drie uur in de oven en een half uurtje voorbereidend werk.

Chilli van varkensschouder met sweet potato en butternut pompoen bataat zoete aardappel chili herst koken blog recept recipe warm gezellig thuis koriander nog honger

Chilli van varkensschouder met sweet potato en butternut pompoen/
1. Verwarm de oven op 180°. Neem een grote ovenvaste pot en zet deze op een middelgroot vuur.
2. Snij het vlees in stukken van ongeveer 5 op 5 cm en bak het aan alle kanten bruin in olie.
3. Maal ondertussen het korianderzaad fijn in een vijzel  en hak de ajuin, look, pikante peper en paprika fijn. Schil ook de bataat en pompoen en snij deze in bokjes van 3 op 3 cm.
4. Haal het vlees uit de pot, en doe de ajuin, look, peper en paprika in de pot, samen met het fijngemalen korianderzaad, de komijn, paprika, oregano, peper en zout. Laat kort aanstoven tot de ajuin glazig wordt. Voeg nu de bataat en pompoen toe en laat alles nog een vijftal minuten verder stoven. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
5. Doe het vlees terug in de pot en giet genoeg water in de pot tot het alles net onder staat. Voeg een laurierblad en een kaneelstok toe, laat de pot op het vuur staan tot het water kookt en steek dan de pot met deksel in de oven.
6. Neem na twee uur de pot uit de oven, doe eenn blik uitgelekte bonen, een blik tomatenblokjes en een stukje zwarte chocolade bij. Roer alles goed door elkaar en steek de pot opnieuw een uur in de oven. De chili is klaar als het vlees in draden uit elkaar valt.
7. Als je de saus wat wilt dikken, laat ze dan zonder deksel nog wat inkoken op een hoog vuur.
8. Serveer met wat koriander, zure room of yoghurt.

Ingrediënten/ (voor vier personen)
600 gr varkensschouder. Zonder been.
600 gr butternut pompoen
300 gr bataat / zoete aardappel
400 gr bruine bonen – uitgelekt
400 gr tomatenblokjes
1 grote rode ajuin
3 teentjes look
1 pikante pepertje
1 grote oranje of rode paprika
1 kaneelstok / 1 laurierblad / 1 tl korianderzaad / 1tl komijn /1 tl zoete paprika / ½ tl oregano / peper&zout
10 gr zwarte chocolade
100 gr zure room of yoghurt
verse koriander