Baharat steak met spinazie en kikkererwten

In mijn zoektocht naar nieuwe smaken had ik ergens op het internet gelezen over een kruidenmix uit het Midden-Oosten met de naam baharat. Deze kruidenmengeling bestaat uit zwarte peper, komijn, korianderzaad, paprika, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, en kardemom. Zoals bij alle kruidenmengsels zijn ook hier echter evenveel verschillende verhoudingen en samenstellingen als er koks zijn. Sommige variaties gebruiken ook sumac, saffraan of gedroogde munt. Dit is dus geen ultiem recept, eerder een richting om zelf wat te experimenteren.

Hoewel baharat traditioneel voornamelijk met schapenvlees wordt gegeten, heb ik hier gekozen voor rundsvlees – meerbepaald een zesrib. Dit stuk vlees is eigenlijk als een côte a l’os, maar dan zonder het been.  De eerste keer ik vlees in een baharat marinade bakte, was ik een beetje verrast door de vreemde geur die vrijkwam tijdens het bakken. Verschiet dus niet, maar de hele keuken ruikt naar speculaas. Logisch ook, want baharat en speculaas zijn opgebouwd rond dezelfde kruiden. Hoewel dit op het eerste zicht misschien een wat vreemd samengaan van smaken mag lijken, werkt het wonderwel – zeker in combinatie met spinazie en kikkererwten.

recept hoe maken koken baharat kruiden mix mengeling steak zesrib rund spinazie kikkererwten oosters midden oosten arabisch heerlijk zomer zwarte peper, komijn, koreanderzaad, paprika, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en cardemon gezond lekker leren make

 Baharat steak met spinazie en kikkererwten/
1. Maal alle kruiden fijn in een vijzel.
2. Snijd de steak in repen van ongeveer 3 cm breed.
3. Meng in een kom de fijngemale, kruiden met 4 el olie tot een marinade. Roer hierdoor het vlees en zet 30 minuten aan de kant.
4. Roerbak het vlees kort op een hoog vuur – tot het een mooi korstje heeft. Haal het vlees uit de pan en dek het af om afkoelen te vermijden.
5. Laat de pan vol olie en kruiden op het vuur staan en bak er de uitgelekte kikkererwten een paar minuten in.
6. Voeg tenslotte ook de spinazie toe en roerbak tot deze gaar is.
7. Dresseer de spinazie en kikkererwten op een bord en serveer daarop het vlees.

Ingrediënten/  (voor twee personen)
500 gr zesrib steak
400 gr (een blik) kikkererwten
300 gr spinazie
3 el zwarte peper / 2 el korianderzaad / 2 el kaneel / 1 tl kruidnagel / 3 el komijn / 1 tl kardemom / 3 el paprika / 2 el nootmuskaat
olijfolie