Spaghetti met jonge spinazie, gerookte oesters en broodkruim

Ik vind het heerlijk hoe eindeloos veel totaal verschillende soorten smaken je met een spaghetti kan samenbrengen. Van boter en salie, langs citroen en zeevruchten, over rode wijn en vlees tot room en truffel… je kan er echt alle kanten mee uit. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk ‘nieuwe’ spaghetti’s te maken. Soms toevallig omdat ik nu eenmaal niets anders in huis heb, maar soms ook omdat ik ergens iets geproefd of gezien (oh, het internet) heb dat ik zelf ook wel eens wil proberen. Deze pasta met gerookte oesters, bladspinazie en broodkruim is een voorbeeld uit de laatste categorie. Dat het evenwel niet altijd makkelijk is om van een mooi prentje op het internet tot een lekker gerecht te komen, heb ik hier mogen ondervinden. Na een langdurige zoektocht naar gerookte oesters – die me langs zowat alle gewone en Aziatische supermarkten van de stad bracht – bleek toch ook de smaak niet helemaal goed te zitten. Ik heb deze pasta toch een keer of drie moeten maken voordat ik tevreden was over de verhoudingen. Ondertussen is deze spaghetti met jonge spinazie, gerookte oesters en broodkruin wel uitgegroeid tot een vast waarde.

Spaghetti met jonge spinazie, gerookte oesters en broodkruim/
1. Zet een pot water op het vuur. Eens het water kookt, blancheer je kort de spinazie. Haal de spinazie uit de pot met een schuimspaan en gebruik hetzelfde water om dat spaghetti in te koken.
2. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
3. Zet een grote pan op een hoog vuur. Snipper de look en pikante pepertjes fijn en bak deze even in olijfolie.
4. Laat de oesters uitlekken, snij deze in grove stukken en voeg ook deze toe aan de pan. Voeg een scheut witte wijn en de visbouillon toe en laat een paar minuten sudderen
5. Snipper de helft van de bladpeterselie fijn en rasp de zest van een citroen. Voeg ook deze toe aan de pan, gevolgd door de gekookte pasta en de geblancheerde spinazie. Roer alles goed om en laat nog een 2 minuten op het vuur staan
6. Snipper ondertussen de rest van de bladpeterselie en bak de panko goudbruin op een hoog vuur (zonder vetstof). Roer de panko en bladpeterselie door de pasta en garneer met een halve citroen.

Ingrediënten/ (voor twee personen)
250 gr spaghetti
100 gr jonge spinazie
1 blik gerookte oesters (uitgelekt 150 gr)
0,5 dl visbouillon
0,5 dl witte wijn
2 kleine citroenen
4 el panko / fijngemalen broodkruim
1 thaise peper
1 spaanse peper
een handvol bladpeterselie