Risotto Nero

Ik was vandaag eens door de oude posts aan het gaan die ik ooit had geschreven voor deze site maar die ik om een of andere reden nooit gepost heb. Bij dit recept waarschijnlijk omdat de foto toch een beetje onsmakelijk oogt. Deze post dateert van begin juni 2012, toen ik samenwoonde met Mitchel. Ondertussen woont Mitchel al anderhalf jaar in New York, maar toen kon ik dus dagelijks in de keuken chillen met mijn kleine mijnwerkersvriend. Ik kijk al uit naar zijn volgende bezoek – dan maak ik dit opnieuw en zorg ik voor een beter foto. Ik post gewoon wat ik toen had geschreven:

Sinds twee maand woont Michtel bij mij, en sinds dag één beantwoordt hij mijn vraag “wat wil je eten vanavond” steenvast met “risotto nero.” Ik moet dan steeds toegeven dat dat inderdaad wel een goed idee is, maar dat ik niet weet waar ik die inkt kan vinden. Alle viswinkels in het Gentse waar ik al geweest ben, verkopen enkel reeds gekuiste inktvis – zonder inktzakje dus. En ik heb hier ook nog geen supermarkt gevonden waar je gewoon zakjes inktvisinkt kan kopen… De inkt die ik gebruikt heb voor deze risotto nero komt uit Barcelona. Regina was daar recent en was zo lief een aantal pakjes inktvisinkt mee te brengen voor mij.

Weet iemand die dit leest misschien waar in Gent ik inktvisinkt kan vinden?

Risotto Nero/
1. Snipper de ajuin en look fijn en bak in olijfolie. Snij ondertussen ook halve courgette in kleine blokjes. Voeg deze toe aan de ajuin en look wanneer de ajuin wat glazig begint te worden.
2. Snij de inktvis in ringen en voeg ook deze toe aan de pan. Bak kort op een hoog vuur en blus met wat witte wijn.
3. Voeg de rijst toe en roer goed om. Laat de rijst een paar minuten bakken tot ze opaak wordt. Voeg nu ook de inkt toe aan de pan en roer goed om.
4. Giet wat bouillon uit in de pan, tot de rijst net niet onder staat. Roer goed om tot het vocht is geabsorbeerd door de rijst. Herhaal deze stap tot de risotto stevig en romig is. Proef best regelmatig om te weten wanneer de rijst gaar is.
5. Wanneer de risotto klaar is haal je deze van het vuur en meng je er tenslotte nog een flinke klont boter onder.

Ingrediënten/ (voor twee personen)
350 gr pijlinktvis
2 kopjes risotto rijst
1 l visbouillon
1 ajuin
2 teentjes look
een halve courgette
scheutje witte wijn
3 zakjes inktvis-inkt
peper & zout
grote klont boter