Risotto met venkel en pijlinktvis

Rond oudejaar zijn we met wat vrienden een week naar Bretagne geweest. Liever dan op oudejaarsnacht om 3h te beginnen tsjoolen op zoek naar een goed feest in Gent of Brussel, maakten we ons eigen feest ver weg van iedereen. Met dit doel voor ogen hadden we een oud koloniaal huis gehuurd op het strand in een of ander klein dorp in Bretagne. Naast uno spelen, vodka drinken en dansen op ‘foute’ ninties hits tot in de vroege uurtjes, werden deze dagen echter vooral gekenmerkt door lange strandwandelingen en een overvloed aan eten.

De vele kleine baaitjes, stranden en rotsen vormen een gedroomde kweekplaats voor allerhande crustaces, die dan ook bijna dagelijks gekocht en gegeten werden. Op een dag kochten we zo vier gigantische spider crabs, waar we een heerlijke risotto mee maakten. Bij deze risotto maakten Jan en Jill een frisse salade van venkel en ajuin die ze bovenop de risotto serveerden. Ik had dat nog nooit gezien maar het dient gezegd, het was een succesvolle combo. Ik weet niet percies wat zij allemaal in die salade deden, maar heb ze in elk geval gebruikt als inspiratie voor de venkelsalade bij de risotto met pijlinktvis en venkel die ik net maakte.

Een simpele risotto is natuurlijk overheerlijk, maar de extra frisse toets die de venkelsalade aan deze risotto geeft maakt van dit gerecht een echt feest.

recept ingredient ingrediënten boodschappenlijst winkel koken risotto venkel pijlinktvis inktvis calameres venkel lekker italiaans

Risotto met venkel en pijlintvis/
1. Maak een verse visbouillon of verwarm een gekochte visfond op een laag vuur.
2. Snipper de helft van de ajuin en de selder fijn en snijd de helft van de venkel in kleine stukjes. Doe wat olie in een grote pan en bak de ajuin tot wanneer deze glazig wordt, voeg dan de selder toe en vervolgens de venkel. Roer goed om en laat een paar minuutjes aanstoven.
3. Snijd ondertussen de inktvis in beetgrote stukken en voeg ook deze doe aan de pan. Bak tot de inktvis een licht bruin korstje krijgt en blus vervolgens met een  flinke scheut witte wijn.
4. Voeg nu ook de rijst toe aan de pan en roerbak een paar minuten tot de rijst opaak wordt.
5. Giet wat bouillon uit in de pan – tot de rijst net niet onder staat. Roer goed om tot het vocht is geabsorbeerd door de rijst. Herhaal deze stap tot de risotto stevig en romig is. Proef best regelmatig om te weten wanneer de rijst gaar is. Kruid af met peper en zout.
6. Ondertussen maken we ook de venkelsalade. Snijd hiervoor de andere helft van de ajuin in hele fijne ringen en doe deze in een kom. Snijd daarna de rest van de venkel met een dunschiller in hele fijne reepjes en doe deze in dezelfde kom. Snijd tenslotte de bladpeterselie in grove stukken, en meng alles goed door elkaar met het sap van een halve citroen. Kruid af met flink wat peper.
7. Wanneer de risotto klaar is haal je deze van het vuur en meng je er nog een flinke klont boter door.
8. Serveer de risotto met daar bovenop een klein beetje venkelsalade.

Ingrediënten/ (voor vier)
400 gr arborio rijst
300 gr pijlinktvis (vraag de visboer best de inktvis al te kuisen)
1 venkel
1 flinke stok groene selder
1 rode ajuin
handvol bladpeterselie
1l visfond
een scheut witte wijn
1/2 citroen

(de ingrediënten op de foto zijn voor zes personen)