Gepocheerde roglever op toast

Als er één smaak is die ik vereenzelfvig met mijn kindertijd , dan is het wel die van brood met gepocheerde roglever. Eigenlijk is dat best wel vreemd want de zeer specifieke smaak is niet zo toegankelijk voor een kind. Toch eet ik het al zo lang ik me kan herinneren, steeds rechstaand in de keuken – als hapje, terwijl mijn moeder het avondeten aan het klaarmaken was.

Het is me de laatste jaren opgevallen hoe bijna niemand dit gerecht nog kent. Vrienden die dit voor het eerst proberen zijn altijd een beetje skeptisch, maar moeten achteraf toch steeds bevestigen hoe lekker dit wel is. Roglever is een echte delicatesse en hoewel het eigenlijke recept weinig voorstelt, wil ik het om die reden hier toch graag delen. Roglever is relatief moeilijk te vinden. Enkel wanneer de viswinkel grote ongekuiste roggen binnenkrijgt, bestaat de kans dat ze de lever apart houden. Even vaak verdwijnt die echter met de kop, staart en rest van de ingevanden in de vuilbak. Afhankelijk van de viswinkel krijg je de lever gratis of dien je er een paar euro voor te betalen.

Net als levertraan, olie gewonnen uit visselever, verhoogt roglever de weerstand. Bovendien is deze ook bijzonder rijk aan vitamine A en D, en aan omega 3 vetzuren als EPA en DHA. Google leert me verder dat deze componenten erg belangrijk zijn voor de cholesterol en hart- en bloedvaten. Dit gezegd zijnde, roglever is vet en zwaar, meer dan een halve toast eet je daar niet van.

recept hoe maken koken gepocheerde gekookte roglever roggelever roggenlever lever rog op toast leentraan gezond ouderwets traditioneel authentiek grootmoeders keuken lekker

Gepocheerde roglever op toast/
1. Zet een pot water op het vuur, voeg de gedroogde pepertjes toe en breng aan de kook.
2. Laat de roglever pocheren tot de binnenkant niet langer bloederig is.
3. Haal de lever met een schuimspaan uit de pot en laat uitlekken.
4. Smeer de lever op een toast en kruid af met wat zout en flink veel peper.

Ingrediënten/

ingrediënten elementen elen recept gepocheerde roglever op toast traditioneel authentiek recept grootmoeders keuken100 gr roglever
een paar sneden brood
peper & zout naar smaak