Catalaanse gehaktballetjes met inktvis

Ondertussen ben ik al een jaar niet meer in Barcelona geweest, en mis ik niet enkel de stad en alle ongelooflijk mensen die ik daar door de jaren heen heb leren kennen, maar ook de Catalaanse keuken. Ik krijg water in de mond als ik denk aan de paella van bij Villoro, de solomio con foie en ensalada rusa van bij El Vaso de Oro, alles in het frietvet met te veel sangria bij de Haika, de tuétano a la brasa in Suculent, de rabo de toro en de huevos estrellados in Tapas 24… de lijst is eindeloos. Ik mis zelf de broodjes van bij Fidel – en ik vond die eigenlijk niet eens lekker.

Het mag vreemd klinken als het gaat over een stad in het zuiden – met zon, zee en strand – maar ik mis Barcelona het meest rond kerst. Misschien is dat ook weer niet zo vreemd aangezien ik de voorbije jaren de kerstperiode altijd in Barcelona doorbracht. De Catalaanse kerst is niet helemaal zoals de Belgische. Ze hebben daar bijvoorbeeld geen kerstboom maar een Tio de Nadal – een stuk hout dat ze elke dag een beetje eten geven en warm houden met een dekentje en waar ze dan op kerstavond met stokken op slaan en het zingend bevelen cadeautjes te kakken. Jup, dit is geen typfout. Er is ook typisch kerst-eten. Zo wordt er op kerstdag traditioneel la sopa de galets gegeten – een soep met gekookte ballen vlees en gigantische slakvormige past. En op tweede kerstdag eet iedereen canelones de San Esteban, heerlijke canelones met vlees en een witte truffel-bechamel saus.

Ik denk dat de canalones de San Estaban mijn favoriete kerst-eten waren. Ik zet het recept hier ook wel nog eens op. Nu gaat het echter over mandonguilles amb sipia, en dat is Regina’s favoriete gerecht. Telkens wanneer we voor een langere periode in Barcelona waren, kookte haar mama Gloria deze typische Catalaanse gehaktballetjes met inktvis voor ons. En met kerst stonden ze dus steevast ook wel ergens op het menu. Ik moet toegeven dat ik niet altijd een grote fan ben geweest van de combinatie mar y montaña, maar gaandeweg ben ik dit steeds lekkerder beginnen vinden.
Ik zag onlangs een foto op Regina’s instagram van alle ingrediënten om mandonguilles amb sipia te maken, en ik dacht “fuck, daar heb ik ook wel nog een zin in.” En dus, bij dezen dit typisch Catalaanse recept, met dank aan Gloria en Regina.

Dit is misschien een wat minder snel en makkelijk recept, maar het is echt ongelooflijk lekker. Serveer met brood. Nog lekkerder is het wanneer je het brood licht roostert, daar een rauw teentje look op open wrijft envervolgens hetzelfde doet met een halve tomaat, kruid af met wat grof zout en sprenkel daarover dan wat goeie olijfolie.

mandonguilles amb sipia

Catalaanse gehaktballetjes met inktvis/
1. Meng het gehakt, een teentje fijngensipperde look, twee el gesnipperde bladpeterselie, het ei, paneermeel en peper & zout, rol hiervan gehalktballetjes en zet deze even aan de kant.
2. Kuis de inktvis en snij in hapklare stukken van ongeveer twee op twee centimeter. Zet een pan met wat olijfolie op een hoog vuur en bak hierin de inktvis. Kruid af met peper & zout en zet aan de kant.
3. Snipper ondertussen de ui fijn en bak deze tot ze mooi glazig is in een andere, grotere pan.
4. Snij de ontvelde tomaten in stukken, voeg deze toe aan de ui en roerbak een vijftal minuten op een halfhoog vuur. Meng hierdoor de wijn en laat opnieuw vijf minuten stoven, en voeg tenslotte drie dl visbouillon en de gebakken inktvis toe. Roer alles goed om en laat een dik kwartier verder pruttelen.
5. Bak ondertussen in de pan van de inktvis de gehaktballen op een hoog vuur tot zo rondom een mooi bruin korstje hebben. Voeg ook deze toe de tomatensaus. Gebruik het achtergebleven braadvet van de balletjes om het brood mooi knapperig te bakken.
6. Doe het andere teentje look, de aangebruinde amandelen, twee takjes bladpeterselie, het gebakken brood en één dl visbouillon in een pot en mix tot je dikke, gladde massa hebt. Roer ook dit door de tomatensaus met balletjes. Giet nog twee dl visbouillon in de pan, voeg tenslotte de erwtjes toe en laat alles rustig een half uurtje pruttelen op een laag vuur.
7. Als de saus niet dik genoeg is, laat de saus dan even verder inkoken. Als de saus te dik zou zijn dan kan je die altijd wat aanlengen met wat extra visbouillon.

Ingrediënten/ (voor vier personen)
600 gr sepia (pijlinktvis)
500 gr kalfs-varkensgehakt
10 rijpe tomaten – ontveld
1 grote ui
250 gr diepvriesertwjes
6 dl visbouillon
1 dl witte wijn
4 takjes bladpeterselie
2 teentjes look
twintig amandelen  – aangebruind
20 gr oud brood
1 ei
1 el paneermeel
olijfolie / peper & zout naar smaak