Bibimbap – Koreaanse rijst met ribeye en groenten

Wanneer ik in Berlijn ben, dan eet ik graag in het Koreaanse restaurant Yam Yam in de Alte Schönhauser Straße. Ik ben er vele jaren geleden eerder toevallig verzeild geraakt. Oorspronkelijk wilden we gaan eten in Monsieur Vuong, een belachelijk hippe Vietnamees wat verder in de straat, maar locals raadden ons aan om te kiezen voor dit (toen nog) nieuwe, kleinere en goedkopere restaurant waar ze het beste Koreaanse eten van de hele stad serveren. Yam Yam was mijn eerste ervaring met de Koreaanse keuken en het heeft vele bezoeken geduurd voor ik een beetje snapte wat ik moest bestellen. Uiteindelijk heb ik een menukaart moeten stelen om thuis alles rustig eens op te zoeken. En ik ben uiteindelijk nooit in Monsieur Vuong geweest.

Toen ik onlangs thuis aan het opruimen was, vond ik hun menukaart terug tussen twee boeken in de kast, en plots kreeg ik ongelooflijke veel zin in bibimbap. Bibimbap betekent letterlijk gemende (bibim) rijst (bap) en bestaat uit rijst gemengd met groenten en/of vlees met gochujang  – een soort rode peper pasta. Helaas ken ik in heel België geen enkel Koreaans restaurant, en dus zat er niets anders op dan wat internet resaerch te doen en zelf bibimbap te maken. Het duurde even voor ik het onder de knie had, maar ik heb het gevoel dat ik nu toch een basis bibimbap kan klaarmaken.

Het voordeel is dat bibimbap een zeer flexibel gerecht is, dat eigenlijk bestaat uit een hele reeks side-dishes die samen met de rijst gegeten worden. Je kan dus gerust bepaalde groenten weglaten, het vlees vervangen door tofu of zeevruchten en andere groenten als kimchi (ingelegde Chinese kool – te koop in de Aziatische supermarkt), zeewier of shiitake toevoegen.

recept hoe maken koken bibimbab bibimbap koreaans korea oosters aziatisch azië gemengde rijst rib eye wortel spinazie ei eieren paardoog spiegelei wortel soja tauge komkommer courgette sesamolie lekker sesamzaad lekker gezond rijst koken Bibimbap – Koreaanse rijst met ribeye en groenten/
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
2. Snijd het vlees in repen van ongeveer 2 cm. Snipper twee teentjes look en een pijajuin fijn en meng deze door het vlees, samen met een eetlepel sojasaus, een eetlepel bruine suiker, een eetlepel sesamolie en een theelepel rijstazijn. Laat zo’n 20 minuten marineren.
3. Snijd de komkommer eerst in de lengte in twee snipper vervolgens in fijne schuifjes. Bestrooi rijkelijk met zout en laat een kwartier aan de kant staan. Knijp vervolgens het overtollige vocht uit de komkommer en meng met een fijngesneden pijpajuin, een fijngesnipperd teentje look, een tl sesamolie en een tl geroosterd sesamzaad.
4. Kook de soja scheuten een vijftal minuten in gezouten water, giet af en spoel met koud water om het koken te stoppen. Snipper een teentje look en meng door de soja scheuten samen met een tl sesamolie en een tl geroosterd sesamzaad.
5. Blancheer de spinazie een minuut in kokend water. Giet af, spoel met koud water en knijp vervolgend het water uit de spinazie met je handen. Snij de spinazie in repen en meng met een gesnipperde pijpajuin, een fijngesneden teentje look een tl sesamolie en een tl geroosterd sesamzaad. Kruid af met peper & zout.
6. Snij de wortels heel fijn in julienne-stijl en roerbak ze kort in een weinig olie op een hoog vuur. Kruid af met peper & zout.
7. Snijd de courgette eerst in de lengte in twee snipper vervolgens in fijne schuifjes. Bestrooi rijkelijk met zout en laat een kwartier aan de kant staan. Knijp vervolgens het overtollige vocht uit de courgette, meng met een fijngesneden pijpajuin en een fijngesnipperd teentje look en roerbak kort op een hoog vuur.
8. Bak het vlees 2 a 3 minuten op een hoog vuur.
9. Bak evenveel spiegeleieren als er eters zijn.
10. Meng 4 delen gochujang met 1 deel bruine suiker, 1 deel sesamolie en 3 delen water.
11. Schep de rijst in een kommetje (per persoon) en dresseer hierop de groeten, vlees en spiegelei. Serveer met de gochujang.

Ingrediënten (voor vier)
400 gr short grain rijst
300 gr rib-eye
150 gr sojascheuten
1  komkommer
3 wortelen
1 grote of 2 kleine courgette
200 gr bladspinazie
4 eieren
7 teentjes look, fijngesnipperd
een bosje pijpajuin
4 el gochujang (Koreaanse rode peper pasta –  te koop in elke Aziatische supermarkt)
sesamzaad / sesamolie / sojasaus / rijst azijn / bruine suiker / peper & zout