Zaru Soba – een salade van koude boekweitnoedels

Het is ontzettend druk geweest de laatste maand. Ik kwam gewoon niet toe aan koken, laat staan erover schrijven. Er zijn dus ook lange tijd geen nieuwe posts verschenen, zo lang dat ik een bepaald moment dacht ik stop gewoon met die blog. Toch heb ik in de afgelopen maand iets nieuws ontdekt in de keuken, en net deze nieuwe liefde drijft me terug naar deze blog, want ik wil dit delen.
Wanneer je geen tijd hebt om te koken, zoek je vaak snelle recepten. En laat “geen tijd” nu net de verzuchting zijn die ik de laatste tijd heel erg vaak hoor in mijn omgeving. Een van die snelle recepten is in geen tijd uitgegroeid tot een absolute favoriet die nu wekelijks op mijn bord komt: zaru soba.

Zaru soba is een koude salade van boekweitnoedels (soba), genoemd naar het bamboe mandje (zaru) waarin dit gerecht traditioneel wordt geserveerd. Het is een heel flexibel gerecht waarbij de koude noedels net voor het eten gedopt worden in een kommetje dashi – een soort Japanse bouillon. In de dashi kan je naar smaak allemaal verschillende ingrediënten mengen. Wat zo leuk en makkelijk is aan zaru soba is dat je dit gerecht kan maken met dingen die je vaak al in huis hebt en die sowieso lang bewaren: gember, wasabi, nori (die zeewierbladeren die je ook gebruikt om maki sushi te maken), pijpajuin, sesamzaad, etc. Als je speciaal naar de winkel gaat om ingrediënten, kan je bijvoorbeeld ook nog geraspte daikon of kwarteleitjes toevoegen.  Laat je vooral niet afschrikken door ingrediënten die je misschien niet kent: soba, dashi, daikon en nori zijn te koop in alle Aziatische supermarkten.

Je kan Zaru Soba op tafel zetten in ongeveer 10 minuten, aan een kostprijs van ongeveer 2 euro per persoon. Geen enkele reden dus om dit niet eens te proberen!

zaru soba recept hoe maken koken recipe noedels noodles sesam sesamzaad geroosterd wasabi dashi merin soja sojasaus pijpajuin lenteui licht snel koud salade kwartelei daikon gember nori zeewier lekker snel aziatisch japans oosters kook blog food eten

Zaru Soba – een  salade van koude boekweitnoedels /
1. Kook de soba noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze af wanneer deze al dente zijn en laat ze vervolgens even afkoelen in ijswater.
2. Maak een liter dashi. Zakjes dashi zijn te verkrijgen in alle Aziatische supermarkten.
3. Maak een bordje met daarop de geraspte gember, een toefje wasabi, de fijngesneden geroosterde nori, de fijngesnipperde pijpajuin, de geraspte daikon (knijp het sap eerst uit de geraspte daikon voor je deze op het bordje dresseert) en evenveel eigeel van kwarteleitjes als er eters zijn.
4. Meng 4 delen dashi met 1 deel mirin en 1 deel sojasaus in kleine kommetjes.
5. Meng het sesamzaad door de koude sobanoedels en leg deze op een bord of in een zaru.
6. Iedereen kan naar smaak kiezen welke ingrediënten je door eigen kommetje dashi mengt. Meen wat soba uit je bord, dop deze onder in het kommetje dashi en steek het in je mond.

Ingrediënten/ (per persoon)
75 gr soba noedels
1/4 vel nori
3 cm gember
3 cm daikon
1 pijpajuin
1 tl wasabi
1 tl geroosterd sesamzaad
1 kwarteleitje
10 gr dashi
sojasaus
merin