Bloemkoolcurry met erwten & cashews + rijst met gekarameliseerde ui

De laatste tijd heb ik enorm veel zin in Indisch eten. Er zijn niet zoveel goede Indische restaurants in Brussel (of ik moet ze nog ontdekken – tips zijn welkom), dus probeer ik zelf al eens iets te maken. Het is niet zo moeilijk maar je moet een goed recept vinden. Ik was onlangs in de bibliotheek en zag daar een mooi kookboek van Meera Sodha. Ik heb een paar pagina’s gefotografeerd en deze twee gerechten komen daar uit. Lekker, redelijk snel en makkelijk en veganistisch (en dus wel gezond).

Bloemkoolcurry met erwten en cashews/
1. Wrijf de gember, look en groene chili met zout in een vijzel tot een puree. Zet opzij.
2. Fruit de ui een tiental minuten tot goudbruin. Voeg de gemberpuree toe en roerbak een kleine vijf minuten. Voeg nu tomatenpuree, gemalen koriander, komijn en chilipoeder & zout naar smaak toe, en roer alles goed door elkaar tot de bloemkoolroosjes helemaal met kruiden bedekt zijn.
3. Roer de kokosmelk door de pan en laat op een laag vuur met deksel een tiental minuten zacht sudderen – tot de bloemkool gaar is.
4. Bak in een klein beetje olie de cashewnoten op een hoog vuur. Normaal zijn ze met een minuut per kant mooi bruin.
5. Als de bloemkool gaar is, voeg je de erwten en garam masala toe. Roer en laat een vijftal minuten sudderen.
6. Als de curry klaar is, strooi je er de cashews en gesnipperde koriander over. Op je bord kan je nog wat citroen persen over het geheel.

 

Ingredienten/ (voor vier personen)
1 grote bloemkool – in roosjes
150 gr erwten (diepvries is lekkerder dan blik, vers is natuurlijk nog beter)
100 gr ongezouten cashewnoten
400 ml kokosmelk
4 cm gember – geschild en grofgehakt
4 tenen look – grofgehakt
1 verse groene chili peper – grofgehakt
2 grote uien
1 el tomatenpuree
1 el gemalen korianderzaad
1 el gemalen komijnzaad
1 tl garam masala
Chilipoeder (1 tl?) en zout naar smaak
bosje koriander
1 citroen

Rijst met gekarameliseerde ui/
1.Was de rijst een vijftal keer met vers water tot het water helder blijft, en week dan een half uur in een kom koud water. (Of 10 minuten in een kom warm water als je te weinig tijd hebt.)
2. Snijd de ui in dunnen ringen en bak tot deze mooi goedbruin zijn. Voeg komijnzaad en zout toe.
3. Giet de rijst af en doe ze in de pan, roer goed om zoals bij risotto – zodat alle rijstkorrels vettig zijn.
4. Gier 4 dl kokend water over de rijst en brengt borrelend aan de kook. Laat de rijst in een gesloten pan (met deksel dus) op een maag vuur zacht koken – zonder het deksel op te tillen!
5. Neem de pan van het vuur en laat de rijst nogt een tiental minuten in de gesloten plan rusten. Haal tenslotte met een vork door elkaar en roer er een klontje boter door.

Ingredienten/ (voor vier personen)
225 gr basmati rijst
2 el koolzaadolie
1 grote ui
1 el komijnzaad en zout naar smaak