Tajine van butternut, wortel, kikkererwten, zoete aardappel en gedroogde abrikozen

Ik woon nu in Brussel, op de grens met Molenbeek, boven de lokale kruidenier. En dat heeft een aanzienlijke invloed op wat hier op tafel komt. Ik eet bijna geen varkensvlees meer want dat is hier nergens te vinden. Ik eet eigenlijk veel minder vlees in het algemeen, want in de rij bij de beenhouwer ben je hier al snel een half uur kwijt. En nu ik begonnen ben met artlead heb ik niet meer zoveel tijd. Veel groenten dus, met invloed uit het Midden-Oosten.

Tajine van butternut, wortel, kikkererwten, zoete aardappel en gedroogde abrikozen
1. Snij alle groenten in grove stukken, snipper de gedroogde abrikozen fijn en pers de look.
2. Fruit de ajuin, voeg look en kruiden toe.
3. Laat de kruiden een tweetal minuten meestoven tot ze lekker geuren. Voeg dan de pompoen, wortel, zoete aardappel en de abrikozen toe. Roer even zodat alles goed doordrongen is van de kruiden, giet er vervolgens de bouillon over. Alle groenten staan nu net onder. Dit is ook het moment waarop je het citroensap toevoegt.
4. Bedek de pot half met het deksel en laat een halfuurtje pruttelen op middelmatig vuur, tot de groenten gaar zijn.
5. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, samen met 2 el fijngehakte koriander en evenveel peterselie. Laat alles nog een tiental minuten verder pruttelen. Kruid met peper en zout.
6. Serveer met couscous en garneer met extra koriander en peterselie. En als ze in seizoen zijn: met granaatappelpitten.

Ingrediënten/
1 middelgrote flespompoen
2 wortelen
1 grote zoete aardappel
2 ajuinen
1 blik kikkererwten (400gr)
200 gr gedroogde abrikozen
3 teentjes look
2 tl komijn, 2 tl korianderzaad, 2 tl kaneel, 1 tl chilivlokken – allemaal gemalen in de vijzel
2 el citroensap (een halve citroen)
bosje koriander
bosje bladpeterselie
olijfolie, peper & zout naar smaak
1/2 granaatappel (in seizoen)

serveer met couscous

Save