Stoofpot van linzen en rode biet

In de nooit aflatende zoektocht naar “wat ga ik eten vanavond”, kwam ik onlangs langs een recept voor deze linzenstoofpot. Ik was direct verkocht. Het is geen echt snel recept – het is tenslotte een stoofpot – maar wel erg makkelijk om te maken. Het is nog lekkerder als je ook wat vers rode bietensap hebt om in de pot te doen samen met de gesneden bieten, dat geef de linzen een mooie rode kleur en voegt nog een klein beetje meer een aardse smaak toe aan de stoofpot. Maar tja, wie heeft de tools om snel even wat vers bietensap te maken? Een ander alternatief is een gekookte biet helemaal fijnpureren tot een dik sap – dat is al net iets makelijker.

Oh, en de linzen worden beste een nacht geweekt – maar je leest dit ongetwijfeld veel te laat dus zonder eerst te weken lukt ook wel.

Stoofpot van linzen en rode biet

Stoofpot van linzen en rode biet/
1.Snipper de ajuin, wortel en selder fijn en roerbak op een middelhoog vuur tot de ajuin galzig is
2. Pers de look en voeg deze samen met de kruiden en de linzen toe aan de pan. Roerbak alles nog een  tweetal minuten.
3. Voeg de kippebouillon toe en een snuifje zout, zet het vuur laag, het deksel op de pan en laat alles een kwartiertje sudderen.
4. Snijd de gekookte bieten en kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan. Laat nog een dikke vijf minuten meesudderen met de linzen. Proef af en toe eens of de linzen genoeg zijn.
5. Smelt ondertussen de boter mooi bruin en voeg deze – samen met scheutje balsamico azijn – toe aan de linzen.
6. Serveer met de verkuimelde geitenkaas of wat griekse yoghurt.

 Ingrediënten/ (voor twee)
250 gr Le Puy linzen
500 gr rode biet – gekookt
1 ajuin
4 teentjes look
2 wortels
3 stengels selder
1 el thijmblaadjes (en nog wat takjes als garnering)
1 laurierblad
1 liter kippebouillon
60 gr geitenkaas / 40 gr griekse yoghurt