Groene shakshuka met yoghurt en chili boter

Sophie eet graag eitjes – ze zou er echt elke dag eten. Om toch een beetje te variëren, en er wat groenten bij te eten, ga ik altijd op zoek naar manieren om eitjes te eten die wat verder gaan dan een dopeitje of een paardoog. Dit is zo’n heerlijk alternatief dat geïnspireerd is op çilbir, een Turks gerecht waarbij gepocheerde eieren met yoghurt worden geserveerd. Ik las er voor het eerst over in Ottolenghi’s reeks The New Vegetarian in de Britse krant The Guardian. Hij deed er ook spinazie bij. Dat deed me eraan denken om er gewoon een groene shakshuga van te maken – met spinazie, courgette, ertwjes en kruiden. Om toch in de çilbir-vibe te blijven serveer ik deze met yoghurt en heerlijke chili-boter.

 

 

Groene shakshuka met yoghurt en chili boter

  1. Stoof het fijngesnipperde ajuintje in olie en voeg wanneer glazig ook pikante groene peper en look toe. Roerbak een tweetal minuten en voeg ook de courgette toe. Als de courgette ongeveer beetgaar is, voeg je de fijngesneden spinazie toe, samen met de erwtjes en het komijnzaad. Nu is je pan overvol. Pech.
  2. Roer alles goed om tot het vocht uit de spinazie is gekookt en je een prachtige groene groentenmix hebt.
  3. Giet 3/4 van de groentenmix in een blender, samen met een handvol peterselie, een handvol koriander, en moest je er in huis hebben ook wat bieslook en munt. (Ik had die laatste twee niet in huis en het was toch lekker.) Blend alles tot het een licht vloeibare groene massa is. Voeg hiervoor beetje bij beetje wat water toe.
  4. Giet het groene goud in de pan met de overgebleven spinazie, courgette en erwtjes en meng goed. Maak er vier kuiltjes in en breek hierin de eieren. Laat 10 a 15 min met een deksel op het vuur staan, tot het eiwit stolt.
  5. Meng ondertussen de yoghurt met de geperste look en een snuifje zout.
  6. Smelt nu de boter in een pannetje, voeg de chili flakes, paprika en zout toe, en laat op het vuur staan tot de boter begint te schuimen en rood kleurt. Voeg nu de gesnipperde salie toe en haal na een paar seconden van het vuur.
  7. Als de eieren klaar zijn, schep je de yoghurt over de spinazie & eieren en giet daarover de warme chili boter.

 

Ingrediënten (voor twee personen)
250 gr bladspinazie
1 courgette
4 eieren
1 ajuin – fijngesnipperd
2 teentje look – fijngeperst
1 groen pikant pepertje – fijngesnipperd
2 tl komijnzaad – fijngemalen
1/2 tl chili flakes
1/2 tl gerookte zoete paprika
50 gr ongezouten boter
6 salie blaadjes – fijngesnipperd
150 gr Griekse yoghurt
peper & zout naar smaak