Spanakopita – Griekse spinazietaart met feta en ei

Op zondag hebben we soms een kater en dan hebben we graag iets dat we in de zetel uit het vuistje kunnen eten, terwijl een film ons de uitspatting van gisteren en de werkdag van morgen laat vergeten.

recept spanakopita griekse taart borek spinazie quiche spinazietaart feta cottage cheese ei eieren lekker snel gezond kater koken eten griekenland turks koppijn feest

Spanakopita – Griekse spinazietaart met feta en ei/
1. Snij de spinazie fijn en doe ze in een grote kom. Voeg hierbij de feta, cottage cheese en losgeklopte eieren en roer goed om tot een gladde massa.
2. Leg een laagje filo deeg, bestrijk met olijfolie en herhaal dit drie maal – tot je dus een vel hebt van drie laagjes filo met olijfolie. Schep vervolgens twee flinke eetlepels van de spinaziemassa op het deeg. Positioneer middenin het deeg op ongeveer 3 vingers onder de onderkant.
3. Plooi de onderkant over de spinaziemassa en doe vervolgens hetzelfde met de zijkanten. Nu heb je een lange rechthoek deeg met onderaan een enveloppe met daarin de spinazie en daarboven een twintig cm vrij deeg. Plooi de enveloppe verder naar boven en bestrijk met deegpakketje nog eens met wat olijfolie.
4. Verwarm een oven op 175° en laat de spanakopitas een half uur tot veertig minuten bakken.

Ingrediënten/ (voor zes taartjes – drie personen)
400 gr blader/filo deeg (18 vellen van ongeveer 15×30 cm)
300 gr jonge spinazie
340 gr feta
225 gr cottage cheese
5 eieren, losgeklopt
peper en zout naar smaak
olijfolie