Spaghetti alla Norma

Het eten op Niks Speciaals is te speciaal aan het worden – of dat heb ik toch van verschillende mensen gehoord. Ik beken, de originele opzet van makkelijke recepten die toegankelijk zijn voor iedereen, is misschien een beetje op de achtergrond geraakt door mijn zoektocht naar onbekende smaken en nieuwe gerechten. Bij dezen beloof ik dan ook plechtig meer aandacht te besteden aan “dagelijkse kost”.

Het toeval wil dat ik al even zat te wachten om het recept van deze Spaghetti alla Norma te delen. Ik koop al weken aubergines met dit gerecht in mijn hoofd maar ze eindigen steenvast in andere bereidingen. Dit Siciliaans gerecht is zoals veel gerechten uit de Siciliaanse keuken opgebouwd rond aubergines. Volgens de overlevering is deze pasta genoemd naar de opera “La Norma” van de Siciliaanse componist Bellini.

Spaghetti alla Norma is eigenlijk niet meer dan een pasta met gebakken aubergine, tomaat, basilicum en geraspte zoute ricotta. Zoals bij veel dergelijk simpele bereidingen staat of valt het gerecht met de kwaliteit van je ingrediënten. Wanneer je geen zoute (harde) ricotta in huis hebt om over de pasta te raspen – zoals ik nu – kan je deze ook vervangen door wat verkruimelde gewone ricotta.

recept recipe hoe maken klaarmaken koken pasta spaghetti alla norma aubergine melanzana ricotta basilicum makkelijk simpel eenvoudig italiaans koken italiaanse keuken gezond snel food blog lekker ricotta

Spaghetti alla Norma/
1. Snijd de aubergine in dunne plakjes  van 2 a 3 mm. Zelf heb ik liefst dat deze plakjes in de lengte worden gesneden maar in de breedte is iets makkelijker en smaakt uiteindelijk net hetzelfde.
2. Doe de plakjes aubergine in een vergiet, bestrooi rijkelijk met zout, zet hier een grote pot vol water bovenop en laat zo een uurtje staan. Je zal zien dat er bruin sap uit de aubergines komt. Hierdoor smaken ze minder bitter.
3. Spoel de aubergines af met water, dep ze droog met keukenpapier en bak beide zijden goudbruin in olijfolie. Kruid met peper & zout en wat oregano.
4. Snipper de ajuin fijn, stoof tot glazig in wat olie en voeg vervolgens de tomaat toe. Roer goed om en laat op een laag vuur sudderen.
5. Snijd de 3/4 van de gebakken aubergine en 3/4 van de basilicum (inclusief de steeltjes) in kleine stukjes en voeg deze toe aan de saus.
6. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
7. Meng de pasta met twee eetlepels kookvocht door de saus, schep op de borden en dresseer met de overiggebleven aubergineplakjes, basilicum en wat ricotta.

Ingrediënten/ (voor vier personen)
500 gr spaghetti
2 aubergines
1 grote ajuin
800 gr tomatenblokjes
2 el gedroogde oregano
een bosje basilicum
peper & zout naar smaak
ricotta naar smaak