Soba noedels met boerenkool, edamame en sesamzaad

Het mag misschien wat paradoxaal klinken, maar als er iets zou bestaan als ‘hippe groenten’ dan is ouderwetse boerenkool de absolute nummer één. Ergens is dat ook wel logisch: boerenkool is de lokaal gekweekte seizoengroente bij uitstek en dus erg ecologisch verantwoord, bovendien heel gezond en helemaal niet duur.
Alleen zijn de traditionele recepten met boerenkool een beetje aan de saaie kant. Hoewel ik wel graag een ouderwetse stoemp van boerenkool met rookworst lust, heb ik daar toch ook maar één keer per jaar echt zin in. In een zoektocht naar spannendere combinaties ben ik zo uitgekomen bij dit deze oosterse soba noedels. Een lekker en gezond, niet alledaags recept dat toch in slechts een kwartier tafel kan staan.

recept soba noedels noodles recipe hoe maken koken boerenkool groene kool kale boerekool edamame sojabonen sesam sesamzaad oosgters vegan vegetarisch gezond snel lekker thuis makkeijk zelf maken aziatisch food blog

Soba noedels met boerenkool, edamame en sesamzaad/
1. Snij de nerf uit de bladeren kool, leg de dubbelgevouwen bladeren mooi op elkaar en snij in dunne reepjes.
2. Kook de edamame 5 minuten in gezouten kokend water. Haal met een schuimspaan de peulen uit het water, spoel ze af in koud water en haal de bonen uit de peul.
3. Kook de soba noedels zoals aangegeven op de verpakking. Drie minuten voor de noedels klaar zijn voeg je de fijngesneden kool toe. Roer goed om, laat al dente koken en giet samen af.
4. Rooster de sesamzaadjes en zonnebloempitten goudbruin in een pan – zonder olie.
5. Meng de sojasaus, sesamolie en fijngesnipperde look in een klein kommetje tot een dressing. Kruid af met flink wat peper.
6. Doe de gepelde edamame bij de noedels en boerenkool, meng hierdoor wat dressing en bestrooi rijkelijk met goudbruine zaadjes.

Ingrediënten/ (voor 2 personen)
150 gr soba noedels
4 bladeren boerenkool
1/2 kop edamame
2 el sesamzaad
2 el zonnebloempitten
1 teentje look
2 el sesamolie / 2 el sojasaus / peper naar smaak