Sesam-avocado rijst met broccoli en beech paddenstoelen

Deze veganistische bereiding is ongelooflijk lekker, licht, gezond en snel klaar. Bovendien is het een recept dat je makkelijk voor een grote groep mensen kan maken. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt het geserveerd op kamertemperatuur, waardoor je het  je bijna volledig vooraf (de dag voordien zelf) kan klaarmaken.

Een ideaal gerecht dus voor een picknick in het park met al je vegan vrienden!

recept recipe bruine rijst aziatisch thais brocolli broccoli beech paddenstoelen paddestoelen avocado sesam sezam sesamolie lekker snel gezond vegan veganistisch vegetarisch sojasaus rijstazijn snelle hap gezond mager snel lekker food blog eten

Sesam-avocado rijst met broccoli en beech paddenstoelen/
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. gebruik iets minder water dan normaal  want de rijst wordt achteraf nog gemengd met een dressing. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur en zet aan de kant.
2. Snijd de broccoli in kleine, hapklare roosjes. Blancheer kort (30 seconden) in gezouten kokend water en koel daarna onmiddellijk af in ijswater. Giet af en dresseer met olijfolie en zout. Houd de broccoli aan de kant.
3. Snijd de onderkant van de kluster beech paddenstoelen zodat je ze makkelijk kan scheiden. Bak kort in veel olie op een hoog vuur – tot ze mooi bruin zijn.
4. Meng de sojasaus, rijstazijn en sesamolie tot een dressing.
(Tot hier kan je dit recept op voorhand maken – de volgende stappen dienen echter te gebeuren net voor het serveren)
5. Meng de rijst en dressing en roer goed om, zodat alle rijst mooi gecoat is met de dressing. Meng nu ook het sesamzaad door de rijst.
6. Pel de avocado, snijd in blokjes en meng ook deze door de rijst.
7. Doe de gemengde rijst in kommetjes, doe hierop de broccoli en de beech paddenstoelen, bestrooi met nog wat sesamzaad en serveer.

Ingrediënten/ (voor vier)
400 gr bruine rijst
2 grote rijpe avocados
2 pakjes beech paddenstoelen
een grote (of twee kleinere) brocolli
1/2 kopje sojasaus
1/2 kopje rijstazijn
1/4 kopje sesamolie

Zout, olijfolie, ijsblokjes