Risotto met romanesco en gegrilde amandelen

Voor ze in België woonde, had Regina nog nooit een romanesco gezien. Sinds ze hier woont is ze dan ook helemaal gefascineerd door deze psychedelische, groene bloemkool. En zo komt het dat er soms al eens een exemplaar in mijn frigo ligt, te wachten, kijkend naar mij telkens ik de koelkast open. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo’n fan van. Ik vind de smaak wel lekker, maar het zal voor mij toch altijd een groente blijven die te hard probeert. Maar soms ben ik toch ook blij als ik de frigo open en ik onderaan links, in een hoekje verscholen, een romanesco zie liggen. Zondag was zo’n dag, met een lege frigo en geen zin om buiten te komen.

Dit klinkt misschien allemaal wat negatief. Een romanesco is echt wel lekker. De smaak lijkt sterk op die van bloemkool en je kan er dus ook vanalles mee maken. Zelf vind ik het perfect om een kleuraccent te geven in bijvoorbeeld risotto. Met gewone bloemkool is het allemaal een beetje teveel “ton sur ton”, een grote witte brei. Maar met een romanesco ziet het er heel mooi uit. Ik eet de laatste tijd graag wat noten bij de risotto’s die ik maak. Ik herinnerde me vaag een bloemkoolsoep met amandel, dus heb ik dit deze risotto met romanesco afwerkt met wat goudgele amandelschilfers. Het was heerlijk!

Risotto met romanesco en gegrilde amandelen/
1. Trek de romanesco in roosjes en kook deze een vijftal minuten in de bouillon. Haal de halfgekookte roosjes uit de pot met een schuimspaan en zet vervolgens even aan de kant.
2. Zet een grote pan op een laag vuur. Gier hierin wat olie en voeg de asjovisfilets toe. Roer en prak met een houten lepel tot de filets zijn opgelost in de olie.
3. Snipper de ajuin en look fijn, voeg toe aan de pan en roerbak tot de ajuin glazig wordt. Voeg dan de halfgekookte romanesco toe. Roerbak even en voeg vervolgens ook de rijst toe. Roer alles goed om en laat de rijst een paar minuten bakken tot ze opaak wordt.
4. Giet wat bouillon uit in de pan, tot de rijst net niet onder staat. Roer goed om tot het vocht is geabsorbeerd door de rijst. Herhaal deze stap tot de risotto stevig en romig is. Proef best regelmatig om te weten wanneer de rijst gaar is.
4. Wanneer de risotto klaar is haal je deze van het vuur en meng je er nog een flinke klont boter en aardig wat parmegiano onder. Kruid af met peper.
5. Zet een kleine pan op een hoog vuur en bak de amandelschilvers goudbruin.  Bestrooi hier rijkelijk de risotto mee.

Ingrediënten/ (voor vier)
400 gr arborio rijst
1 romanesco
1 ajuin
2 teentjes look
1 liter groentebouillon
20 gr ansjovisfilet (half blikje)
40 gr boter
40 gr parmegianno
20 gr amandelschilfers
peper