Miso soep met tofu en gepocheerd ei

Er zijn zo van die avonden dat ik totaal geen zin heb om te koken, geen zin heb om uit te gaan eten en geen zin heb in de vaak ongezonde take-away die je in Gent kan vinden. Vandaag is zo’n avond. En dan is miso soep een heel goed plan. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen waarvan je erg makkelijk een lekkere soep kan maken. Bovendien is het een erg flexibel en veelzijdig gerecht, en kan je dus gelijk wat je in huis hebt gebruiken. Vandaag gebruik ik toevallig wat kastanjepaddenstoelen en een paar bladeren boerenkool die ik nog over had, maar eigenlijk kan je miso soep maken met gelijk welke groenten, vlees of zeevruchten je in huis hebt.

Je begint hierbij steeds met een dashi basis – een simpele Japanese visbouillon. In België zijn de bonito vlokken die je hier idealiter voor gebruikt helaas niet te krijgen. Een snel en makkelijk (maar natuurlijk net iets minder lekker) alternatief hiervoor is dashi poeder. Dit is het Japanse equivalent van een bouillonblokje. Gewoon een zakje dashi in anderhalve liter water en laten opkoken. Meng vervolgens met de miso pasta, en … wel, het recept staat hier eigenlijk onder. Smakelijk!

miso soup soep japans oosters gezond lekker recept dashi paddestoel spinazie ei gepocheerd tofu vegetarisch koken eten recepten hoe maken sojasaus

Miso soep met tofu en gepocheerd ei/
1. Maak anderhalve liter dashi door 10 gr bonito poeder te koken in water.
2. Doe de miso pasta in een kom, doe hierbij een klein beetje kokende dashi en roer tot de miso volledig is opgelost. Giet dit bij de rest van de dashi. Zorg ervoor dat de dashi niet meer kookt eens de miso erdoor gemengd is.
3. Snijd tofu in klein blokjes, voeg deze toe aan de miso soep en haal de pot van het vuur.
4. Kook in een afzonderlijke pot water en pocheer hierin de eieren.
5. Snipper de pijpajuin (zowel het witte als het groene gedeelte) in kleine ringen, snij de paddestoelen fijn en snipper de bladeren van de boerenkool.
6. Doe de miso in een kommentje en voeg wat wakame, paddestoelen, boerenkool en pijpajuin, en het gepocheerde ei toe.
7. Kruid met rode chili peper vlokken, sesamolie en sojasaus naar smaak.

 

Ingrediënten (voor twee personen)
10 gr bonito/dashi poeder – goed voor anderhalve liter dashi
150 gr miso pasta
200 gr tofu
2 eieren
een handvol bladeren boerenkool of jonge spinazie
3 kastanjee paddestoelen
2 stengels pijpajuin
2 el wakame
soajsaus, sesamolie en rode chili peper vlokken naar smaak