Focaccia met boerenkool, rode biet en blauwe kaas

Alleen wonen betekent een koelkast vol restjes, en restjes van restjes. Maar het is ongelooflijk hoeveel je met kleine beetjes van een paar ingrediënten kan doen. Neem nu deze focaccia: anderhalf blad boerenkool, één rode biet, een halve focacciabodem en een restje blauwe kaas. En toch komt hier één van de betere fociaccias uit die ik ooit heb gegeten. De combinatie is erg seizoensgebonden en past zo op de kaart van een hippe, dure pizzeria.

Focaccia met boerenkool, rode biet en blauwe kaas Focaccia met boerenkool, rode biet en blauwe kaas/
1. Maakt met een vork kruisende diagonalen in het oppervlak van de focacciabodem. Doorprik het deeg en smeer licht in met olijfolie. Besprenkel het deeg met wat grof zeezout, en bak de focaccia ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.
2. Besprekel de schijfjes rode biet met olijfolie, kruid met peper & zout en steek deze samen met de focacciabodem – maar in een aparte schaal – in de oven tot de rode biet zacht wordt.
3. Scheur de boerenkoolbladeren in kleine, hapklare stukjes en beleg hiermee de focaccia. Verkruimel er vervolgens de blauwe kaas over en leg hierop de schijfjes rode biet. Draai hierna de oven terug naar 125° en steek dit nog vijf minuten in de oven.
4. Rasp wat parmezaan over de bieten en steek de focaccia weer in de oven voor een laatste vijf minuten.
5. Hak wat walnoten fijn en strooi deze over de focaccia, zowat één minuut voor deze uit de oven komt.

Ingrediënten/ (voor twee)
een focaccia bodem
3 bladeren boerenkool
2 rode bieten – gesneden in schijfjes van ongeveer 0,5 cm dik
25 gr blauwe kaas
een vijftal walnoten
olijfolie
peper & zout