Burrata met appelsien & korianderzaad

Ik was gisteren de keuken aan het opruimen en vond een menukaart van NOPI – Yotan Ottolenghi’s ongelooflijke restaurant in London. Ik neem wel meer menukaarten mee van restaurants waar ik lekker heb gegeten (ik zou het zelf niet ‘stelen’ noemen). Deze kaart was het menu van zaterdag 12 december 2015. Ik ben toen samen met mijn ouders en Sophie in NOPI gaan eten om de verjaardag van mijn mama verjaardag te vieren. Hoe oud ze werd? Ik geloof 51.

We hebben daar heel lekker en veel te veel gegeten, onder andere een heerlijke burrata met clementine, korianderzaad en pruimenwijn. Het is op deze NOPI-klassieker dat dit gerecht gebaseerd is. Ik heb alles wat vereenvoudigd, want ik heb standaard geen pruimenwijn in huis – en jij waarschijnlijk ook niet.

Dit gerecht is overheerlijk, supermakkelijk klaar te maken en een zeer aangename afwisseling van de eeuwige combo burrata-tomaat. Gebruik in de winter bloed-appelsien of clementines, in de zomer gewone bergappelsien of pompelmoes.

Burrata met appelsien & korianderzaad
1/ Pel de appelsien en snijd deze in fijne plakjes.
2/ Leg hierop de licht platgedrukt burrata.
3/ Rooster het korianderzaad en kneus licht in een vijzel. Snipper de look fijn.
4/ Bestrooi de appelsien en burrata met het korianderzaad, de gesnipperde look, lavendel en de basilicumblaadjes.
5/ Besprenkel met de honing en olijfolie, kruid met wat peper en een flinke snuif grof zeezout.

 

Ingrediënten/ (voor twee personen)
2 bollen burrata (ca 250 gr)
1 grote bergappelsien / bloedappelsien / kleine roze pompelmoes of twee kleinere clementines
1 el olijfolie
1/2 teentje look
1 tl gedroogd lavendel
1 tl  korianderzaad
1tl lopende honing (met beentjes)
5 gr basilicumblaadjes, in kleine stukjes gescheurd
peper & grof zeezou