Bloedappelsienrisotto en groene asperges

Ik moet toegeven dat ik gewoonweg verslaafd ben aan bloedappelsienen. Ik koop ze bij kilo’s en probeer ze echt overal in te verwerken. Op zoek naar lekkere – maar niet echt voor de hand liggende – combinaties ben ik recent beginnen experimenteren met bloedappelsien risotto. Het heeft verschillende versies gekost eer ik de juiste bereidingswijze ontdekte, maar ondertussen staat het recept op punt en deel ik het hier graag met iedereen.

Ik gebruik zowel de zest, fijngesneden appelsienpartjes als het ingekookt sap om de risotto smaak te geven. De zoete, fruitige en onverwacht frisse smaak van deze risotto gaat wonderwel samen met asperges. Ik haalde deze combinatie uit de smaakbijbel, waar ik las over sauce maltaise – een hollandaisesaus met bloedappelsiensap die speciaal voor asperges ontwikkeld werd.

recept lekker gezond italiaans rijst lente bloedappelsien risotto groene asperges gezond mager slank lente hoe koken maken food blog

Bloedappelsienrisotto en groene asperges/
1. Maak een verse kippenbouillon of verwarm een gekochte kippenfond op een laag vuur.
2. Rasp de zest van één bloedappelsien en snipper de sjalotjes fijn.
3. Doe wat olie in een grote pan en bak de sjalotjes tot wanneer deze glazig worden, voeg dan de zest toe, roer goed om en laat een paar minuutjes aanstoven.
4. Snijd de onderkant van de groene asperges, blancheer ze kort en koel af in ijswater.
5. Snijd het vel en alle witte draden van  één bloedappelsien. Snijd in partjes en snijd deze vervolgens nog eens in kleinere stukjes.
6. Voeg nu ook de rijst toe aan de pan en roerbak een paar minuten tot de rijst opaak wordt.
7. Giet wat bouillon uit in de pan – tot de rijst net niet onder staat. Roer goed om tot het vocht is geabsorbeerd door de rijst. Herhaal deze stap tot de risotto stevig en romig is. Proef best regelmatig om te weten wanneer de rijst gaar is.
8. Pers ondertussen het sap uit vier bloedappelsienen en laat het in een pan inkoken tot je een dikkere bloedappelsiencoulis hebt.
9. Roerbak ondertussen ook de asperges kort op een hoog vuur zodat ze een knapperig korstje krijgen. Kruid naar smaak met peper & zout.
10. Wanneer de risotto klaar is haal je deze van het vuur en meng je er nog de bloedappelsiencoulis, een flinke klont boter en aardig wat parmezaan door. Kruid af met peper & zout. Serveer met de krokante asperges.

Ingrediënten/ (voor vier)
400gr  risotto rijst
250 gr groene asperges / aspergepunten
5 bloedappelsienen
2 sjalotjes
40 gr boter
40 gr parmezaan
peper & zout naar smaak